REFERENCIA

Itt láthatod, milyen váltókkal foglalkozom/foglalkoztam.  

Shimano agyváltók

 • 3 sebesség: ős-Shimano hármas váltók, 3CC, 333, továbbá Nexus 3C és Nexus 3R típusjelű váltók. Pl. SG-3C40, SG-3R41. Disc / tárcsafékes 3D jelzésű, pl SG-3D55
 • 4 sebesség: A Nexus sorozat kontrás és görgősfékes 4 sebességes váltói. Pl: SG-4R35, SG-4C30, stb.
 • 5 sebesség: aránylag új modell, de ha problémád van vele, vagy bármi kérdés, írj nekem. SG-5R30, SG-5R35, stb.
 • 7 sebesség kontrával: SG-7C15, SG-7C16, SG-7C18, SG-7C20, SG-7C21, SG-7C22, SG-7C30. Görgősfékes vagy féknélküli modellek: SG-7R40, SG-7R41, SG-7R42, SG-7R45, SG-7R46, SG-7R50. A legújabb, SG-C3000-es modelleket is vállalom!
 • 8 sebesség: kontrás SG-8C és görgősfékes/féknélküli SG-8R agyak bármelyikét vállalom! Pl.: SG-8C20, SG-8R25, stb. Nexus 8 Premium Red Band váltókat szintén nagy szeretettel fogadok. A legújabb, SG-C6xxx-es modelleket is vállalom! Pl C6010 premium.
 • 8 sebességes Alfine széria: rendelkezem az összes Alfine szerszámmal, ha gondod van a váltóval, vagy egyszerűen karbantartatni szeretnéd, nekem küldd le! 500, 501, S7000-8, aláhúzott, ezüst vagy fekete, bármelyik jöhet!
 • 11 sebességes Alfine széria: ha gondod van ezzel a csodával, keress meg engem, mivel megvan az összes gyári Shimano szerszámom hozzá! Van olajam, porvédőm, szimerringem, szigetelőm, kónuszom, csapágyam, szóval minden, ami Alfine 11! A neten terjedő félrevezető információk, miszerint nem lehet Alfine 11-hez alkatrészt találni, egyszerűen alaptalanok! A bejáratás utáni első, kb. 6000 km-nél történő olajcsere akkor ér igazán valamit, ha szétszedéskor a szerkezetet belül megvizsgálják, ellenőrzik a csapágyak állapotát, továbbá a szerkezetből teljesen kiürítik a természesetes kopás által felgyülemlett fémreszeléket és öreg kenőanyagot! Ehhez az kell, hogy darabokra legyen szedve a szerkezet! A friss, zöld olaj szürke, fekete árnyalatúvá válik, ami természetes jelenség. A csapágygolyók állapota olajcserével nem javul! A megfelelő, legideálisabb csapágybeállítás elérése is nagyon fontos! 10000 km egy csapágygolyónak lehet, hogy túl sok, figyelembe véve, hogy egy jó minőségű golyó 10 Ft, és 50-60 db kell egy agyba csak, érdemes megcsinálni. Egy teljes szétszedés automatikusan olajcserét jelent.

*************

Sachs vagy SRAM agyváltók közül nyugodt szívvel keress meg engem! Torpedo 2, 3, 5 és 7 sebességes váltók közül többtucatnyit tettem rendbe. Ezek közül clickboxos, húzóláncos verziókhoz van alkatrészem, amiket már nem gyártanak, vagy nem elérhetőek. 

Fichtel und Sachs F&S, Sachs, SRAM váltók listája:

Az anyacég, a Fichtel und Sachs gyár összes létező Dreigang 3 sebességes agyváltója Szegeden megtalálható nálam. Ezek veteránkorúak, de nagyon finom szerkezetek, soknak speciális szerszáma volt gyárilag, szerelésükre Szegeden van a legnagyobb esély. Az F&S névből Sachs, majd SRAM lett. A modellek a következők:

 • F&S Torpedo kétsebességes agyváltók
  • Zweigang, Doppeltorpedo, Duomatic, Automatic
 • F&S 3 sebességgel:
  • Universal Torpedo
  • mod 29, mod 53, mod 55, mod 415, mod 515.
 • Sachs Torpedo: H3111 sima Dreigang, Pentasport 5, Sachs Super 7
 • SRAM T3, P5, S7, továbbá DualDrive váltók, 2x6, 3x7 

*************

Fordulhatsz hozzám segítségért Sturmey Archer agyváltókkal is. Holland a bringád, de vacakol a váltó? Kontrás, esetleg dobfékes? Irj nekem, és leszervizelem a váltód, hogy sokáig tudd használni! 

Keress meg a következő modellekkel bátran. Ha nincs a listában a tied, keress meg akkor is.

Sturmey Archer AB, AW, AWC, TCW, S3C, SAAB, SW, Sprinter, Elite, FC, FM, FW, S5, S5/1, S5/2, illetve modern Sturmey váltókkal fordulhatsz hozzám bizalommal!

 

Shimano Nexus 5 agyváltó 6-os racsni helyett

Papucsok beállítása a kívánt agyváltóhoz (acélváz esetén), váz esetleges igazítása, láncvonal megfelelő kialakítása esetleges monoblokkcserével, agyváltó bekötése, bowden megfelelő és esztétikus elvezetése, megfelelő hosszra vágása kosár esetén, bowdenvég leforrasztása vagy kupakkal való lezárása, markolatváltó vagy egyéb típusú kezelőszerv kormányon való elhelyezése, megfelelő markolatok felhelyezése.